2017. sze 25.

Ha úgy gondolod, hogy stabil bankban tartani a pénzedet - a “biztonságos” bankbetétek margójára

írta: Daddy Freyer
Ha úgy gondolod, hogy stabil bankban tartani a pénzedet - a “biztonságos” bankbetétek margójára

bank.jpeg

 

Először is kezdjük egy ezer éves viccel. Egy kis hegyi turistaházba egy turista érkezik és kivesz egy szobát. Ez neki 10 Dollárjába kerül. A tulajdonos -mivel korábban nem ment jól az üzlet-, ezért a kapott pénzből rögtön átmegy a henteshez és kifizeti a 10 Dolláros tartozását. A hentes megörül a pénznek és végre rendezni tudja a korábban hitelre vett disznó 10 Dolláros árát. A gazda -aki a disznót eladta a hentesnek-, most örül, hogy végre van pénze kifizetni a múlt héten 10 Dollárért vásárolt takarmányt az állatainak. A takarmányt eladó házát éppen festik és a szobafestő fizetés gyanánt kap rögtön 10 Dollárt az elvégzendő munkáért. A szobafestő megkapva a pénzt, ebédszünetében betér a hegyi turistaházba ahol szobát bérel és kifizeti a tartozását a tulajdonosnak. Ebben a pillanatban jön le a lépcsőről a turista, akinek nem felel meg a szállás és inkább visszakéri a 10 Dollárját.

Elgondolkodtató ahogyan mindenki kifizeti az adósságát. Ahogyan Bill Gross “kötvénykirály” nem is olyan régen megjelent hírlevele is érdekes és tanulságos példaként szolgál minden olyan embernek, akik biztosnak és stabilnak hiszik a bankban tartott pénzüket. A történet egy unokáról szól, aki beteszi a nagyszüleitől kapott 1 Dollárját a bankba. A bank ezt Joe-nak adja (vállalkozói hitel gyanánt), aki egy pizzázót nyit belőle. Sally szállítja a szükséges élelmiszereket Joe-nak a pizzériába, ezért fizetség gyanánt megkapja az 1 Dollárt. Sally befizeti a bankba a kapott 1 Dollárt. Tulajdonképpen mind az unoka, mind Sally azt hiszik, hogy a befizetett pénzük a bankban van, de a banki széfben csak egy Dollár van, nem pedig kettő.

A banki kötelezettségek és eszközök megduplázódtak: a széfben lévő pénz és Joe hitele eszközként van jelen, míg kötelezettségnek az unoka pénzét vesszük és a Sally-nek járó összeget. A bank ezen 1 Dollárból akár többször is hitelezhet. Bill Gross érdekes hasonlattal élt: olyan ez, mintha egy bűvész 5-6 nyulat húzna elő a kalapjából...

Természetesen sokan vannak abban a hitben, hogy minden ember, aki a pénzét bankban tartja, azok bármikor, azonnal ki tudják venni az “1 Dollárjukat” a bankból; a bökkenő viszont az, hogy talán mégsem. De minket ugye megnyugtat az a tudat, hogy egy bank stabil és biztonságos. Elméletben. Természetesen hozzáteszem, hogy ez csak akkor lenne a valóságban tényleges probléma, ha mindenki egyszerre akarná kivenni a pénzét az ominózus bankból és kivédhető lenne ha a hitelezést a bankok végre visszaszorítanának. (Arról ugye ne feledkezzünk el, hogy a bankok túlzott hitelezése a gazdaságra élénkítő hatással vannak, de azért ennél ugye sokrétűbb ez a dolog.)

 
Kapcsolódó linkek:

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/09/28/majmoljuk_a_gazdagokat

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/09/27/lenyultak_az_irasomat

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/09/26/mentoralas_es_trening

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/09/25/ut_a_lovehoz_csapjuk_be_egymast

Szólj hozzá

tanulás pénz befektetés pénzügy pénzügyi balfékek