2020. jan 10.

22,5 milliós bírságot kapott a Nedolgozz.hu oldal - természetesen a "hozzáértőktől"

írta: Daddy Freyer
22,5 milliós bírságot kapott a Nedolgozz.hu oldal - természetesen a "hozzáértőktől"

nedolgozzhu.jpg

 

Bő egy hónappal ezelőtt lehetett olvasni arról, hogy a felügyelet megbírságolta a Nedolgozz.hu oldalt, mivel függő ügynöki tevékenységet végzett. A hír több internetes portálon, híroldalon is elolvasható, bennem azonban több gondolat is felmerült. Elsősorban ugye az, hogy az állítólagos "szakértők" nem nagyon szeretik a konkurenciát, így muszáj lépniük, ha valaki a tyúkszemükre rááll. 

Külön kiemelik, hogy az oldalt üzemeltető, idézem: "...elég technikai jelleggel fogja meg a devizakereskedést, nagyjából a ruletthez hasonlóan semmilyen közgazdasági összefüggést nem kell tudni hozzá, és még a gazdasági híreket sem szabad figyelni...". Aki jártas egy kicsit is a tőzsdei árfolyamok, chartok világában, az tudja, hogy a gazdasági hírek és a közgazdasági összefüggések ismerete sokszor semmit sem ér. Egy-egy gazdasági hír, vagy bejelentés nyomdokában sokszor váratlan mozgás áll be a piacon. Ergo: a gazdasági hírek önmagukban semmivel sem jelentenek többet a tőzsdei piacon, mint a technikai elemzés. Ugye erre utalnak a technikai jelleggel megfogalmazással is... 
Egyébiránt a technikai kereskedés ismerete szerte a világon legális, és milliók által használt valami, nem pedig valami illegális dolog, mint amit próbálnak közvetve sugallni. Talán több ezrével találhatóak olyan legális cégek, pénzintézetek, amelyek alkalmazzák ezen tudást a mindennapjaikban, vagyis hogy ezzel mi is a bajuk pontosan a felügyeletnél, azt nem igazán értem.

Továbbá megjegyzik, hogy "
jegybank régóta mindig figyelmeztet, hogy a lakossági befektetők számára hirdetett és értékesített CFD termékek

FOGYASZTÓVÉDELMI SZEMPONTBÓL KÜLÖNÖSEN AGGÁLYOSAK A BONYOLULTSÁGUK, AZ ÁTLÁTHATÓSÁG HIÁNYA, A RENDKÍVÜL MAGAS TŐKEÁTTÉTEL, AZ ELVÁRHATÓ PROFIT ÉS LEHETSÉGES VESZTESÉG KÖZÖTTI EGYENLŐTLENSÉG, VALAMINT A CFD TERMÉKEK FORGALMAZÁSA ÉS ELOSZTÁSA KAPCSÁN..."  Igazából ha az ember orvoshoz megy, akkor nem kérdezi meg általában, hogyan hat az a gyógyszer, amit a betegségére kap. Nem kell érteni a gyógyszer elkészítéséhez, működési elvéhez, sőt még a kémiához, és a biológiához sem. Egyszerűen egy szakértő (aki jelen esetben az orvos), felírja nekünk a cukor gyógyszerünket pl., amihez úgymond technikai leírást kapunk, vagyis mikor, mennyit vegyünk be. Enélkül ugye könnyen megmurdelhetünk vagy rosszabbra fordulhat az állapotunk ha nem szedjük. Mi meg jobb esetben betartjuk és nem lesz baj.

De itt van az autógyártás is példának. Az autógyártók mérnökei évekig dolgoznak azon, hogy elkészítsenek egy-egy új modellt, amelyben megszámlálhatatlan sok apró komponens van, amit meg kell tervezni, méretezni, tesztelni millió módon, hogy később a felhasználás során semmilyen hiba ne mehessen végbe, ezáltal balesetet és emberáldozatot követelve. Az ember már készen veszi meg a személygépkocsiját, és mint az előző példában is említettem, kap egy technikai leírást is hozzá, ami ugye a belső rendszerek (pl.klíma, fedélzeti számítógép, stb.) működtetéséhez szükséges. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyen technikai leírásnak minősül egy jogosítványhoz szükséges tanfolyam is. Ugye megtanulod, hogy mikor milyen pedált kell nyomnod és egyebek, hogy az autóval közlekedni is tudjál. Ergo: semmit sem tudsz az autó belső méretezéséről, hogy miért az az akkumulátor került bele, miért ilyen a futómű, stb. Te csak használod a leírtak alapján. 

Szóval ezzel az erővel büntetni lehetne azokat is, akik úgy mennek el szavazni egy párt jelöltjére, hogy semmit sem tudnak a közgazdaságtanról, a pénzügyekről, a diplomáciáról, meg úgy általában semmiről sem, ami egy politikai jelölt munkavégzéséhez szükséges. Mégsem szórja senki sem a büntetéseket, ha egy hozzá nem értő jelöltre adjuk le a voksunkat. Szóval elgondolkodtató, ha veszünk készen egy technikai rendszert, amit csak működtetnünk kell, akkor ki, miért és hogyan dönti el azt, hogy nekünk ehhez értenünk kell? A bankok és pénzintézetek vajon elmagyarázzák alaposan az ügyfeleiknek azt, hogy pontosan milyen kockázattal is jár együtt egy hitelfelvétel? Azt ugye tudjuk, hogy magyarországon az emberek a pénzügyekhez elég rosszul értenek úgy nagy általánosságban, de azt még ők is megértenének egy bankban hitelfelvétel közben, hogy a havi törlesztőrészletük akár 3-4-szeresére is emelkedhet. A többség azonnal elállna a hitelfelvételtől ebben a pillanatban, mert ennyi elég lenne ahhoz, hogy veszélyesnek ítélje a dolgot. Természetesen a bankok anno ezt igyekeztek titokban tartani, vagy rosszabb esetben a "szakértői" oldaluk nem is tudta, hogy ez megtörténhet, így a felvilágosítás elmaradt. Mára már tudjuk, hogy egyeseknek pl. a lakáshitelük visszafizetendő összege többszöröse az eredetileg elhangzott összegnek. De a bankokat senki sem bünteti hasonló esetben. Nekik szabad eladni egy veszélyes hitelt, és még rendes technikai leírást sem adnak hozzá...

A sort folytatni lehetne, de elégedjünk meg annyival, hogy a felügyelet nekünk "jót" akar. Természetesen, mi mást. 

Szólj hozzá

marketing hazugság karrier pénz befektetés pénzügy hitelesség tőzsde képzés forex fail pénzügyi balfékek