2017. nov 14.

Hogyan kezdjek neki a tőzsdének? II.rész

írta: Daddy Freyer
Hogyan kezdjek neki a tőzsdének? II.rész

A sikeres tőzsdézés egyik legnagyobb titka: a tőzsdepszichológia

hogyankezdjunkneki.jpg
FIGYELEM!!! Hosszabb oktatási anyag következik!

Talán a legfontosabbat fogjuk most górcső alá venni, ha tőzsdézésre adjuk a fejünket, és ez nem más, mint a (tőzsde)pszichológia. 
Vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mit is várhatunk el a tőzsdei kereskedelemtől, ha ebbe belefogunk? És itt nem arról beszélek, hogy függetlenek akarunk lenni, nagy házat, szép autót, stb. akarunk venni, hiszen ezek velejárói ha sikeresek vagyunk ezen a területen. De miről is van szó: Gondoljuk csak végig, hogy mekkora növekedést akarunk elérni a tőzsdén? Évente 10-20 %-ot? Vagy inkább félév alatt ugyanennyit? Esetleg inkább egy hónapra tűzzük ki a 10-20 %-okat? Talán nem is ennek van igazán értelme, hogy ezen gondolkozunk, hanem annak, amit elvárunk a tőzsde világától. Sokan azt hiszik, hogy ha ezzel foglalkoznak, akkor az egyik pillanatról a másikra milliók hullanak az ölükbe és minden anyagi problémájuk megoldódik. Remélem ízlelgeti az olvasó ezeket a kérdéseket, mert ez nagyon fontos! Ha nincs túl sok pénzünk, akkor nem lesz egyik pillanatról a másikra tele a bankszámlánk.

Tegyük fel, hogy van 200 ezer Ft-unk, és ha sikerül a havi 10 % bevételnövekedés is, még az sem elég a gazdagsághoz, hiszen a hónap végére 20.000 Ft tiszta haszonnak örülhetnénk. És innen még nagyon messze van az, hogy nagy házat vegyünk, szép autót és befizessünk egy luxusüdülésre. És még az sem elég ehhez az élet színvonalhoz, ha kiszámoljuk, hogy hogyan alakulnak a pénzügyeink ha az év mind a 12 hónapjában sikerül a 10 % haszon elérése. Ez kamatos kamattal is „csak” 313,84 % éves viszonylatban; tehát az eredeti 200 ezer Ft-unkkal számolva ez 627.685 Ft lesz. És ez még mindig nem millió, és nem annyi, amivel kiválthatjuk a munkahelyünket, annak ellenére, hogy Warren Buffet is megirigyelhetné a növekedésünket.

A gazdaggá válás egy lassú folyamat

Meg kell értenünk a növekedés és a célok mértékét! Fel kell készülnünk arra, hogy évekig is eltarthat a siker ezen a területen, és ezen az sem segít feltétlenül, ha több millió Ft-ot kezdünk el forgatni. Hogy miért nem? Mert ha nem tudjuk a pénzt kezelni, akkor mindegy, hogy 200 ezerrel vagy 2 millióval kezdjük el a dolgot, biztosan el fogjuk bukni a pénzünket. Ha bele is kezdesz majd a tőzsdei kereskedésbe, és rendelkezel néhány millióval (esetleg tízmillióval) akkor is csak demószámlán fogod megtanulni az alapokat, és ha ez megy, akkor esetlegesen egy kisebb pénzösszegű (centes) számlán fogod a pénzcsinálás „ízét” megtapasztalni. Ez a tökéletes út a boldogulás felé, és egyben a rossz hír is; senkit sem akarok áltatni gyors meggazdagodással. A folyamat egyszerű, gyorsan megtanulható, és kivitelezhető, de idő kell hozzá, hogy ne legyen úgynevezett „trédelési kényszered”. Ez annyit tesz, hogy ha az embernek van egy jobb sorozata, amikor egymás után mindig haszonnal zárja le a tőzsdei kereskedéseit, akkor általában felrúgja a szabályokat -mondhatni mindenhatónak kezdi érezni magát-, és szinte hasraütésszerűen kezd el belépegetni a tőzsdére és kereskedéseket indítani. Ezerszer találkoztam már ezen emberekkel, akik szentül meg voltak győződve arról, hogy ők biztosan soha nem esnek bele ebbe a hibába és ők lesznek a kivétel, már ami a szabályokat illeti... és ez még soha nem következett be senkitől sem és jött az elkerülhetetlen bukás. A trédelési kényszer kategóriájába tartozik az is, ha jó ideje nem tudunk kereskedést indítani, mert olyan a piac, hogy valamiért nem kereskedhető és ez frusztrációt okoz a számunkra, ahogyan telnek a napok és a hetek. Ez lehet egy gazdasági esemény is (pl. amerikai elnökválasztás, Brexit, stb.) vagy szélsőséges esetben akár katasztrófák, terrortámadások is hatással lehetnek a tőzsdei árfolyam mozgására.

Akkor még ebbe a kategóriába tudom sorolni azon eseteket is, amikor több rossz kereskedést indítunk egymás után (vagyis ellenünk mozog az árfolyam és kénytelenek vagyunk mínuszban, veszteséggel zárni). Ilyenkor az emberek 99% a saját kereskedési technikájában kezdi elveszteni a hitét és a bizodalmát. És fél a kudarcok után ismét lépni, főleg ha azt a valós pénze bánja.

Szerencsére van megoldás. Az egyik ilyen megoldás tapasztalatom szerint az, hogy ha előre vesszük a tervezés részét a dolognak, és csak utána minden technikai leírást, fogalmat, stb, akkor nagyságrendekkel megnő a siker aránya is.

Következetesség

Rendkívül fontos, hogy vezessünk majd naplót a kereskedéseinkről, így ha indítunk egy trédet (tőzsdei kereskedést), akkor felvezetjük a füzetbe vagy naplóba, hogy mi alapján léptünk be a piacra, mit mutattak az indikátorok, és minden egyéb apróságot. Érdemes ezeket a jegyzeteket hetente-kéthetente elővenni és visszanézni, hogy merre ment az árfolyam utána, mi történt a kereskedés lefolyása közben, stb. Utólag elképesztően sok információt kapunk, amelyekkel finomítani tudhatjuk majd az ismereteinket. Például ha egy kereskedést lezárunk 1,5 Dollár haszonban és egy hét múlva visszanézzük a grafikont, akkor esetleg azt is láthatjuk, hogy az árfolyam azóta is abban az irányban halad és ha benne maradtunk volna, akkor akár 15 Dollárt is kivehettünk volna. És az nem mindegy, hogy a kereskedéseinkből nyert haszon mennyi is lesz. Ha tegyük fel havonta 20 kereskedést zárunk le sikeresen, akkor ez 1,5 Dollárnál kereskedésenként (20 X 1,5 Dollár) 30 Dollár havi hasznot jelent. Ha ugyanezt 15 Dollárra számítjuk, akkor pedig 300 Dollár bevételről beszélünk. Nem mindegy a munkahelyünkön sem, hogy 150 ezer Ft a fizetésünk, vagy 1,5 millió. Nagyságrendekkel más kategória. Természetesen legtöbbször nem ekkora különbségek vannak, hanem 5-20 % többlet érhető el alapos elemzéssel. Figyeljünk erre majd oda!

trader.jpg
És mire is van szükségünk a sikerhez? Elsődlegesen kitartásra. Aztán igény a folyamatos tanulásra, fejlődésre, a kontrollra (vagyis önfegyelmezettség), valamint kezdőtőkére. Természetesen még ez sem garancia a sikerre, de előremutató és nélkülözhetetlen. Ezek nélkül biztosan nem érünk célt és nem oldódik meg minden anyagi problémánk.

Soha ne tőrjön ránk a kereskedési kényszer és ne érezzük úgy, hogy többet és többet kellene kereskednünk és még több hasznot produkálnunk! Ez vezet a bukáshoz. Vegyük alapul a banki kamatokat, amelyek ezen anyag írásának napján 1 % körüli értékeken állnak. És igen: évente 1 %! Nem havonta vagy naponta! Tehát ha rendelkezünk 200 ezer Ft-tal, akkor évente ez után 2.000 Ft hasznot kapunk. Ez rettentően kevés, még úgy is, hogy aktívan nem kell érte tennünk semmit sem. Ugyanakkor vannak más, pénzintézetek által elérhető befektetések, állampapírok, kötvények, stb., amelyeknél néhány százalékkal magasabb lehet a kamat éves szinten, de ezek sem érik el legtöbbször az évi 5-6 %-ot sem. Most hová és miért rohannánk a tőzsdén a „kereskedési kényszerünkkel”, ha még csigatempóban is hozni tudunk évente a minimum 10-15%-ot magunknak. Csak azért ennyit írok, mert ez a szint még munka mellett is bőven teljesíthető kényelmesen. Természetesen vannak kockázatosabb kereskedési technikák, mint az úgynevezett skalpolás, amellyel egyszer én is egy hónap leforgása alatt majdnem meg 11-szereztem a saját befektetett pénzemet. De ez egy külön világ és ennek is megvannak a saját buktatói, és hosszabb távon nem lehet fenntartani, mert teljesen kimeríti az embert.

Legyünk tisztában azzal, hogy nem sietünk sehová sem, és bár mindannyian tudjuk, hogy hová akarunk ebből eljutni, igyekezzünk félretenni az elvárásainkat! Ha kitűzzük magunk elé, hogy évente mondjuk 12 % hasznot akarunk elérni, akkor ugye 12 hónappal elosztva ez havonta 1 %-ot jelent. Talán ez nem olyan sok, de ha ezt stabilan hozni tudjuk évről évre, akkor egyszer csak azt fogjuk észre venni, hogy az életszínvonalunk nagyságrendekkel megnőtt. És ahogyan rutint szerzünk magunknak ezen a területen, úgy előfordulhat, hogy egy-egy időszakunk rendkívül sikeres lesz és kiemelkedőt alkotunk. Példának okáért ha hetek óta nem tudtunk kereskedni egy esetleges amerikai elnökválasztás (vagy más gazdasági esemény) miatti piaci felfordulás következményeként, de nyugodtak maradunk és kivárunk a megfelelő alkalomra, akkor könnyen lehetséges, hogy 2-3 olyan hetet produkálhatunk, ahol minden sikerül és akár az egész évre tervezett 12 %-unkat is hozhatjuk. És jó érzés úgy kereskedni, hogy február elején már minden további Dollár ajándék, mert az éves tervünket hozni tudtuk addigra. Mert szokott ilyen is lenni.

dont_panic.jpg
Érdemes továbbá észben tartani azt, hogy alapvetően kétféle kereskedői típus van a tőzsdén: az egyik a pánikolós, a másik pedig a nem pánikolós. Az előbbiből található több, úgy 95-98 %-ban. A pánikolós kereskedő viszi a pénzét a tőzsdére, míg a fennmaradó 2-5 % nem pánikolós kereskedő pedig ebből a pénzből gazdagodik. Utóbbinak nincs kereskedési kényszere; ha nincs belépő szignálja, akkor sem esik kétségbe, mert tudja, hogy a legrosszabb esetben megmarad az eredeti tőkéje. Ugyanakkor a „nyerő szériában” sem szalad el vele a ló, mert tudja, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje.

Ne engedjük, hogy a nyereségvágyunk az utunkba álljon!

Ha kevesebb pénzből nyitunk számlát, akkor nagyobb eséllyel kell szembe néznünk majd önmagunkkal, ugyanis ha méretezzük a számlánkat a teljes tőkénkhez viszonyítva (1 trédben maximum 1%-ot kockáztassunk), akkor nehéz lesz megállni azt, hogy Centenként haladunk előre. És ilyenkor az ördög nem alszik: előbb-utóbb kockáztatni fogunk, hogy nagyobb hasznokat érjünk el, pedig ezzel csak felgyorsíthatjuk a bukást. Csak rajtunk áll, hogy a saját kereskedési szabályainkat betartjuk-e. És itt dől el az, hogy ki lesz képes hosszú távon nyereséges, és ezáltal sikeres maradni.
Az intuícióból, megérzésből nyitott kereskedések előbb vagy utóbb veszteséget generálnak, ezért senkinek sem javaslom azt, hogy csak ezek alapján döntsön egy lehetséges belépésnél.

Summa summarum zárásként

Bár ennek a tanácsnak a súlyát még jó darabig nem fogjuk érezni, de ha megkérdezik bármikor tőlem, hogy szerintem mi a siker titka a tőzsdén, akkor erre mindig ugyanazt szoktam válaszolni: NE AKARJ KERESKEDNI! Az egyetlen és legfontosabb tanács mindenkinek ez, amely szinte magában foglal mindent, ami a bukás elkerüléséhez szükségeltetik. Ne akarj kereskedni, és akkor az érzelmektől függetlenül, analitikusan fogsz döntést hozni! Ebben az esetben nincs benned kényszer, hogy pénzt csinálj, nem akarsz bizonyítani semmit sem és szinte biztosan csak akkor lépsz a tettek mezejére, ha az észszerűség ezt úgy diktálja. Tehát ne feledd soha többé: NE AKARJ KERESKEDNI, ÉS AKKOR TUDNI FOGSZ!

És ne feledd a korábban írottakat: tudjuk azt, hogy amit csinálunk az jó! A növekedés bármilyen kicsi is, de jó! Az éves 10 % növekedés nagyon jó; ne becsüljük le magunkat emiatt! Ha stabilan hozzuk az éves 10%-t, akkor csak idő kérdése az anyagi növekedés és stabilitás. Tudom, hogy ha 1 millió Ft-ot forgatunk és évente 10%-ot keresünk pluszban, akkor ez 100 ezer Ft hasznot jelent, ami ugye egy év 12 hónapjára számolva havi 8333 Ft-ot jelent, ami nem valami sok. De mindig tartsuk észben, hogy erre építeni lehet a jövőben! Ne adjuk fel ezen pályát csak azért, mert kevésnek tűnik a havi bevétel; már csak azért is, mert egy munkahely sokkalta bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb. Arról már nem is beszélve, hogy egy munkahelyen évek múlva is nagyjából ugyanannyit fogunk keresni, míg itt évről évre növekedhet a bevételünk és nem vagyunk kiszolgáltatva a főnök és a munkatársaink kényének-kedvének, valamint a betegségeinket is nyugodtan kifeküdhetjük otthon anélkül, hogy a munkahelyünk elvesztése miatt aggódnunk kellene.

Kapcsolódó linkek:

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/11/13/hogyan_kezdjek_neki_a_tozsdenek_i

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/10/06/sikeres_kereskedesi_technikak_1_resz

http://penzugyibalfekek.blog.hu/2017/09/25/10_1_ok_a_valutakereskedelem_mellett_avagy_miert_is_erdemes_belekezdeni
Szólj hozzá

tanulás pénz pénzügy tőzsde képzés forex pénzügyi balfékek